Varför måste jag göra bokföring?

När du drar igång med att starta ett företag finns det mycket att tänka på. Du måste bestämma vad du vill göra, hur du ska göra det, varifrån du ska få pengarna du behöver och vem som ska kunna hjälpa dig.

Det du absolut inte vill göra är bråka med administration och bokföring. Varför måste det göras iallafall? Räcker det inte med att kunna se om jag har pengar kvar i kontot när jag ska köpa något?

Tro det eller ej, men meningen med bokföring är faktiskt inte att det ska ta tid, bli krånglig eller irritera dig.Meningen är inte heller att Skatteverket ska kunna räkna hur mycket skatt du är skyldig att betala, även om Skatteverket verkar tro det ibland.

Du ska hålla på med bokföring för att det hjälper dig. Det hjälper dig att planera för framtiden. Det hjälper dig att veta om du har råd med det du vill köpa. Och det hjälper dig att veta vart alla pengarna försvinner. För det gör pengarna. Snabbare än du trodde de skulle göra.

Din bokföring visar dig hur ditt företag mår

Om ditt företag ska överleva, behöver du pengar på kontot när räkningar ska betalas. Helst ska pengar rinner in snabbare än det rinner ut. Med ordnad bokföring kan du se när pengarna kommer, när räkningar ska betalas och om du har råd med ett stort inköp denna månad. Du kan se om fraktkostnaderna är för höga, eller om du betalar alldeles för mycket på marknadsföring i jämförelse till resultat av kampanjerna.

Du kan se hur dina intäkter ändras månad för månad — om de ökar eller sjunker. Utan din bokföring är det lätt att rullar på utan att tänka på framtiden och hur dina intäkter och kostnader kommer att utvecklas. När du kan lätt titta på hur det har varit, blir det lättare att bedöma om framtiden blir bra.

Med bokföring kan du minska dina kostnader

Förutom möjligheten att kunna se alla dina kostnader och bedöma om de är rimliga eller inte, kan du spara in redovisnings­kostnader genom att ta hand om den dagliga bokföring själv. Du som vill lämna över boksluts­arbete till proffsen kan få mycket bättre pris om du överlämnar ordnad bokföring vid årets slut.

Det tar helt enkelt mindre tid för redovisnings­konsulten att göra bokslutet — och då kostar det dig mindre.

Och om du skulle bli granskad av Skatteverket, känns det faktiskt lite skönt att kunna ge dem allt de efterfråga, plus lite mer, genom några knapptryckningar i bokförings­programmet.

Din bokföring samlar all information om din inkomst och dina utgifter. Det hjälper dig att slippa höga avgifter och andra dyra påföljder.

Bokföring underlättar planering för framtiden

När ditt företag har varit igång några månader eller år, kan du jämför hur ditt företag mår idag med hur det har varit. Det gör det lättare att se trender och beräkna hur framtiden ser ut. Du kan se om sommar­månaderna har dåliga intäkter, eller om kostnader är ojämnt fördelade under året.

Då kan du planera för att täcka sämre perioder eller drar nytta av bättre tider.

Beroende på hur du har lagt upp din bokföring, kan du även se vilka delar av ditt företag skapa mest vinst, och vilka delar bara kostar pengar. Du kan bestämma i god tid om du vill rusta upp olönsamma verksamhetsgrenar, eller avveckla dem helt.

Med informationen som du får från din bokföring kan du ta bra besked och effektivt planera ditt företags framtid.

Bokföring ger struktur och kan minimera stress

När du skapa din bokföring, ska det alltid vara lätt för dig att förstå. Alla har olika tankesätt, så vad som är bra struktur för din bokföring är kanske kaos för någon annan. Men när du vet vad du ska göra och hur det ska göras, då blir bokförings­arbete snabbt och enkelt.

Och de flesta företag har endast ett fåtal affärs­händelser som bokförs på exakt samma sätt varje gång — när du har lärt dig hur dessa 4 eller 5 transaktioner ska bokföras, har du allt du behöver.